Behandeling bij kinderen – Tandarts Zuid-Beijerland – Zuid-Beijerland
Uw glimlach; onze specialiteit!

Behandeling bij kinderen

Gemiddeld genomen zal vanaf 2 jaar een eerste bezoek bij de tandarts ingepland worden. Een bijzonder moment voor zowel de jonge patiënt als zijn of haar ouders. Het spreekt voor zich dat er bij de behandeling van kinderen een andere aanpak komt kijken dan bij volwassenen. Als een kind voor het eerst naar de tandarts gaat, zorgen wij er altijd voor dat iedereen zich goed op zijn of haar gemak voelt. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de jonge patiënt, maar ook voor de ouder(s). In elke kamer is er voldoende ruimte voor ouders om aanwezig te zijn bij de controle of de behandeling. Door op een speelse wijze een goede uitleg te geven, wordt een bezoek aan de tandarts op de meest prettige wijze ingevuld. Ons team heeft veel ervaring met de jongere patiënt en weet zelfs met een wat angstige patiënt een rustige omgeving te creëren. Als u vragen heeft over het eerste tandartsbezoek en wat hierbij komt kijken, kunt u natuurlijk altijd even contact met ons opnemen. Graag nemen we de tijd om hier extra uitleg over te geven.

Tandheelkundige zorg voor personen onder de 18 jaar wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Alleen specifieke behandelingen, zoals bijvoorbeeld een beugel, komen geheel of gedeeltelijk voor eigen rekening. Zorgen over eventuele kosten zijn in veel gevallen niet nodig. Mocht het toch voorkomen dat een behandeling slechts gedeeltelijk vergoed wordt, dan lichten wij u hier altijd van tevoren over in. Bij de behandeling van kinderen zal het nooit zo zijn dat u voor onverwachte kosten komt te staan.

Controle

De eerste controle van een kind is altijd een nieuwe ervaring voor kind en ouders ( vanaf 2 jaar oud). Op spelende wijze leggen wij uit wat er gaat gebeuren. Op rustige wijze wordt zo een eerste controle uitgevoerd.

Preventie assistent

Bij kinderen is het erg belangrijk om een goede voorlichting te geven over tanden poetsen en gebitsverzorging in het algemeen. Ook hier geldt de regel “jong geleerd is oud gedaan”. Samen met de ouders kan de tandarts en preventie assistent ervoor zorgen dat het melkgebit de juiste start krijgt. Een preventie assistent heeft een speciale opleiding gevolgd voor de gebitsverzorging bij (jonge) kinderen. Op een ontspannen wijze legt zij uit wat er belangrijk is aan goed poetsen en leert zij kinderen hoe je eigenlijk goed moet poetsen. Deze preventie is een belangrijk onderdeel om een melkgebit zo gezond mogelijk te houden.

Sealings

Bij kinderen zijn er andere behandelingen mogelijk dan bij volwassenen. Een goed voorbeeld hiervan is het zogenaamd sealen van het gebit. In tegenstelling tot volwassen ontstaat bij kinderen ontstaan gaatjes vaak op het kauwvlak. Om dit te voorkomen en beginnende gaatjes af te dichten kan de preventie assistent een sealing aanbrengen. Met een beschermend laklaagje wordt de tand afgedicht waardoor de kans op een gaatje veel kleiner wordt.

Een bijkomend voordeel bij sealings is dat deze behandeling geen pijn met zich meebrengt. Vaak is het aanbrengen van een sealing de eerste behandeling bij de tandarts. Aangezien deze geen pijn met zich meebrengt, is het een prettige “eerste kennismaking” met een bezoek aan de tandarts.

Fluor behandelingen

De beschermende glazuurlaag wordt bij kinderen en jong volwassenen gevormd vanaf het 6de levensjaar tot en met het 18de levensjaar. Door een fluor behandeling toe te passen, wordt het glazuur extra versterkt. Hierdoor nemen de kansen op gaatjes bij een latere leeftijd af. Afhankelijk van de staat van het gebit zal de tandarts een fluorbehandeling aanraden.